Geïnteresseerd in een nieuwbouwwoning? Dit moet je weten!
Een nieuwbouwwoning is in alle opzichten anders dan een bestaande woning. Zo kun je bij bestaande woning een bezichtiging plannen en moet je bij nieuwbouw is uitgaan van een grafisch design. Wanneer je besluit een nieuwbouwwoning te kopen, gaat dit dan ook net wat anders. We lichten hieronder enkele stappen toe waaraan je moet denken.
De omgeving telt voor de helft
Vaak zijn er bij een nieuwbouwproject meerdere woningen waaruit je kunt kiezen. Gezien je alleen een gedetailleerde plattegrond hebt van de verschillende woningen, kan het helpen om een bezoek te brengen aan de locatie. Het is belangrijk om de buurt en omgeving alvast te verkennen. Sluit dit aan op je woonwensen? Een aankoopmakelaar kan je hier goed bij helpen. Deze deskundige heeft veel kennis over de buurt en wat er allemaal te vinden is. Hij of zij kan helpen om een beter beeld te krijgen van het geheel. Daarnaast kunnen projectontwikkelaars gebruik maken van extra hulpmiddelen om het beeld van de woning compleet te maken. Je kunt hierbij denken aan 3D simulaties of virtual reality.
Het kopen van de woning
Ook de koop van een nieuwbouw project loopt net iets anders als bij een bestaand huis. Zo gaat het gehele hypotheekbedrag bij nieuwbouw in een bouwdepot. Vanuit dit depot worden door de koper de koop van de grond en aanneemtermijnen van de bouwer afbetaald.
Deskundig advies gedurende het bouwproces
Niet alleen bij het verkennen de buurt, maar ook tijdens het bouwproces kan een aankoopmakelaar handig zijn. Wat doet een aankoopmakelaar dan precies vraag je je af? Hij of zij kan je onder meer adviseren over het verkopen van je eigen woning. Bij een nieuwbouwwoning kan het lastig in te schatten zijn, wanneer je je eigen woning te koop moet zetten. Daarnaast kan het voorkomen dat de bouw van je nieuwe woning langer duurt. Een aankoopmakelaar kan dan onderhandelen over de opleverdatum van je oude woning.
Oplevering van de woning
Wanneer de bouw volledig is afgerond, kan de oplevering van de woning niet altijd vlekkeloos gaan. Er kunnen altijd zaken optreden die fout zijn gegaan. Tijdens een opleveringskeuring kan een aankoopmakelaar net die paar extra ogen hebben om de gebreken sneller te herkennen. Na de keuring krijg je vervolgens een rapport dat zowel door de koper als de aannemer ondertekend moet worden. De aannemer is hierbij verplicht om de gebreken binnen drie maanden te herstellen.